Burgemeester Rik Buddenberg gaf in de gemeenteraad aan dat hij vreesde voor grote bezuinigingen bij de brandweer Pijnacker-Nootdorp. Buddenberg had een rapport ontvangen en moet nu een onderbouwing geven om bezuinigingen ongedaan te maken. De brandweer zou 5,5% meer kosten per inwoner. De burgemeester zou zijn reactie op het rapport, wat hij nog verder moest bestuderen, terug koppelen. Dat het een moeilijke opgave zou worden was klip en klaar.
Toen ik vroeg of Rijwijk, als duurste korps van Nederland, ook moest bezuinigen werd er ontkennend beantwoord. Da’s vreemd. Pijnacker werkt namelijk met beroeps en vrijwilligers en dat zou goedkoper moeten zijn. Of is het zo dat de burgers van Rijswijk meer betalen per inwoner?
Toen de regionalisering bekend werd hebben wij tegen gestemd. Niet omdat wij tegen de regio zijn maar omdat er geen financieel plaatje aan hing.
Eerst een casus over de huidige situatie;
30 december 2011 was er een fikse zolderbrand in de wijk Klapwijk (PijnackerZuid). Voorheen reed de speciale kleine Klapwijk wagen (die via fietspad door Klaproostunnel reed) en een autospuit. Nu reed er één wagen vanuit Pijnacker en er kwamen, later, twee wagens (autospuit en hoogwerker) vanuit Delft. De brandweer Pijnacker werd in eerste instantie geholpen met het uitrollen van slangen door een vrijwilliger die toevallig toeschouwer was. Dit omdat alle andere brandweerlieden met slangen de woning in werden gestuurd door de bevelvoerder en Delft er nog niet was.
Vervolgens moest brandweer Pijnacker aanvullen en die wagen reed direct naar Delft (Koepoortgarage). Brandweer Delft zat immers bij de zolderbrand in Pijnacker.
Ons brandweerkorps Pijnacker/Nootdorp is dus van 3 grote autospuiten en 1 kleine autospuit afgezakt naar nog maar één direct inzetbare autospuit.
Enkele weken geleden was er een beknelling op de Klapwijkseweg. De autospuit van Pijnacker ging naar dit incident en bij een dergelijk ongeval moet er ook een Hulpverleningsvoertuig ter plaatse komen. Normaal kwam die uit Delft maar die is wegbezuinigd. Brandweer Rijswijk moest vervolgens uitrukken naar Pijnacker. Als bij dat incident snel bepaalde gereedschappen nodig zijn die juist in deze hulpverleningsvoertuigen zitten kan dit mensenlevens kosten.
Weer terug naar die bezuinigingen en de vragen voor de burgemeester.
- Ik heb begrepen dat er geoormerkt geld is voor de veiligheid vanuit het rijk (gemeentefonds) Zou het zo kunnen zijn dat dat geld niet naar de brandweer is gegaan maar naar bijvoorbeeld ook naar jeugd en jongerenwerk (onder de noemer preventie)? Klopt het dat er geld vanuit gemeentefonds voor veiligheid is en waar wordt dat dan aan uitgegeven?
- De burgemeesters van de veiligheidsregio Haaglanden mogen de gelden verdelen. Is dat verdelen gebaseerd op een onderzoek door een gerenommeerd bedrijf? Zo ja, wat is daar uitgekomen?
- In 2015 moet de veiligheidsregio ongeveer 7% goedkoper zijn. Kunt u aangeven hoe deze stappen gezet worden?
- Kunt u aangeven wat burgers betalen aan veiligheid van de diverse gemeente?
Update 9-1-2011 naar aanleiding van Boezembrand;
Is het mogelijk dat regio’s gaan samenwerken.
Berkelse brandweer was namelijk die avond “werkeloos” en de aanrijtijden vanuit Berkel naar Pijnacker zijn veel korter dan vanuit Wassenaar, Westland etc.