De afgelopen vier jaren lokale politiek gingen op het internet geruisloos voorbij. De andere fracties in de gemeenteraad vonden het van mij nogal overtrokken om elke week een stukje te schrijven of vragen en antwoorden op de site te zetten. Ik vond en vind dat nodig omdat dit voor ons als volksvertegenwoordigers de manier is om onze acties makkelijk en snel te verantwoorden naar de burgers. 

Internet is een geweldig laagdrempelig medium. Zo plaatsen wij regelmatig peilingen op de website om de mening van de burger te peilen en plaatsen wij youtube-filmpjes die door alle lagen van de bevolking te begrijpen zijn. Onze site kan uiteraard een stuk gelikter maar als je alles zelf moet betalen dan tel je elke cent. Het gaat ons erom dat de site doet wat ervan verwacht wordt: de burger informeren. En ik moet zeggen dat deze site van 15 euro per jaar best wat in haar mars heeft. Een kieswijzer, filmpjes, brieven, verslagen, rapporten enzovoort.

Als enig raadslid gebruik ik niet alleen de website maar ik probeer ook verantwoording af te leggen naar de burgers op Telstar Online. Nico Oudhof reageerde daar trouwens ook, maar sinds hij wethouder is mag dat niet meer.
Alle raadsleden lezen het maar reageren niet omdat zij de anonimiteit en de ‘kort door de bocht reacties’ verafschuwen. Ik vind dat ook jammer maar bij andere fora is dat niet anders. Het past blijkbaar in dit tijdperk. Overigens is het zo dat de reacties daar door veel meer mensen gelezen worden dan de beperkte groep die ook daadwerkelijk reageert, het is dus een belangrijk medium om aan te geven hoe de plaatselijke politiek over een bepaald onderwerp denkt. 

Naast de informatie op de website en op Telstar Online hebben wij ook een Hyves-pagina waar we informatie posten. Hyves wordt vooral veel gebruikt door jongeren, maar ook steeds meer door mensen in andere leeftijdsklassen. Men heeft daar dan een eigen pagina waar onder andere stukjes tekst, foto’s en peilingen op gezet kunnen worden. Daarnaast zijn wij van Eerlijk Alternatief fanatieke Twitteraars’, en worden ook gevolgd door een groot aantal mensen uit onze omgeving. Voor de mensen die niet bekend zijn met Twitter; dat is een website waar je korte stukjes tekst kunt posten, die dan kunnen worden gelezen door iedereen die je volgt. Een perfect medium om weer te geven wat je bezig houdt.
Nu vlak voor de verkiezingen zien we dat alle partijen spontaan Hyves-pagina’s aanmaken en iedereen fanatiek aan het Twitteren slaat. Dit vinden wij geweldig, men ziet na een aantal jaar eindelijk de kracht van het internet! Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

Wij blijven doorgaan zoals we altijd deden. Niet vlak voor de verkiezingen maar zoals we altijd al deden. Om de burger te informeren. Eerlijk tegenover onszelf maar vooral eerlijk tegenover de burger. Zo is Eerlijk Alternatief.

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.