Vorige week had ik een bespreking met de cliënten van een gezinsvervangend tehuis. Het ging over de landelijke verkiezingen. De cliënten wisten niet wat de partijen wilden.
Maar ze gingen zeker allemaal stemmen in 2011 want dat moest wel.
Ik noemde een aantal landelijke kopstukken van Halsema tot Wilders. Toen vroeg iemand ‘die man met die snor, Stoelinga, mag dat ook?’
Nee, dat kan niet want die doet alleen Delft.

Onderwerpen die op tafel kwamen waren onder andere de pasfoto’s voor paspoorten. Niet iedereen kan het hoofd lang stil houden en niet iedereen heeft een hoofd wat precies in het kadertje past. Dat het lang duurde voordat je een aangepaste fiets had, dat er steeds minder personeel is en dat het moeilijk is om altijd je identiteitskaart mee te nemen.

Je hebt dus stemrecht als verstandelijk beperkte, je weet wel wat je anders wil, je wil dus stemmen maar je weet niet hoe. Vaak stemmen de cliënten wat ouders stemmen. Na aanleiding van die discussie ben ik eens kijken of wij een debat kunnen organiseren met de hoge heren en mevrouwen uit Den Haag. Een aantal  cliëntenraden zijn nu vragen aan het bedenken voor een debat.

Niet alleen verstandelijk beperkten maar ook mensen die blind of doof zijn hebben moeite met stemmen. Er zijn echter wel organisaties die een programma kunnen omzetten in braille en er zijn ook leesapparaten. Maar eigenlijk is het raar dat het niet aangeboden wordt. De VVD fietst door het dorp om iedereen aan te spreken, het CDA ruimt vuurwerk om een wit voetje te halen en TON stopte vuilniszakken in de bus om zieltjes te winnen. Maar niemand heeft het programma aangepast.

Wij hebben de programma’s om laten zetten in pictogrammen, in braille en laten vertalen door een doventolk.  We hopen hiermee te bereiken dat andere lokale, maar vooral landelijke, partijen ons gaan volgen zodat iedereen die mag stemmen dat ook goed voorbereid kan doen.

Een ander nieuwtje is dat ik genomineerd ben tot beste lokale webpoliticus. Waarom?
Omdat ik niet alleen vlak voor de verkiezingen de website van Eerlijk Alternatief, Twitter, Hyves en YouTube gebruik om te communiceren, maar omdat ik dat al heel lang doe. Verder ben ik  het enige raadslid in Pijnacker-Nootdorp dat reacties post op de digitale krant Telstar Online. Internet is een heel laagdrempelig en snel medium om de burgers dichter bij de politiek te brengen.

 

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.