Vanavond staat de openbare hoorzitting op de agenda. U ziet in de bijlage ook de portefeuille verdeling, CV’s  en de bestuurlijke agenda (het akkoord).

Hieronder staat mijn betoog en verder leest u de afloop

Zaterdag viel de bestuurlijke agenda op de mat.  Gemaakt door 5 partijen. Ik ging er eens even voor zitten. Maar  dat was niet nodig het globale coalitie programma bestaat uit 10 pagina’s. Inclusief inleiding.   De vijf partijen hebben iets schandaligs opgesteld, een kladje en rijp voor de prullenbak. Ik  praat in de ik vorm omdat de commissie leden niets hebben gehad en het strikt onder embargo is aangeboden.

Het is al 3 maanden dikke mist dus die paar dagen maken ook niets meer uit moet de coalitie hebben gedacht.  Bestuurstijlen kwamen bij elkaar en voor de raad is er genoeg koek over.

Mijn betoog is opgebouwd uit eerst het zuur, dan nog een beetje zoet en dan de eerlijke alternatieven.

Dat u, met dit flut programma, de kiezer nog recht in de ogen durft aan te kijken. En weet u waarom ik het schandalig vind  Het is wollig en inhoudloos. Zinnen zoals  bij bijvoorbeeld kopje bestuur ik citeer ‘een bestuur dat professioneel moet optreden heeft ruimte nodig. De gemeenteraad moet vooral de richting aangeven, hij dient aan de wethouders ruimte te laten om te manoeuvreren’ en later ‘Wat we zeker niet willen is dat de Gemeenteraad buitenspel komt te staan door een massief coalitiebestuur’ daarmee zegt u niets.

U zegt, met 22 zetels niets. U moet zich allen diep schamen.  Als u bedoelt te zeggen, sorry dat alle partijen perse op het pluche willen zitten door een wethouder te leveren, dan zegt u wat. Of als u zegt  sorry dat de linkse verliezende partijen  een pact had gesloten maar de VVD perse wil regeren dan zegt u wat. Of als u zegt sorry dat de oppositie nog maar bestaat uit 7 stemmen dan zegt u wat. Maar dat zegt u niet.  De democratie is natuurlijk door deze coalitie verkracht.  Als u bedoelt te zeggen dit is een allegaartje met weinig eenheid, weinig visie en daarom maar eigenlijk zeven pagina’s tja dan zegt u wat. Als u zegt we willen voorkomen dat een van de partijen de stekker eruit trekt dus we houden het maar algemeen dan zegt u wat.

Bij het inhoudelijk kader schrijft udat er een optimalisering van grondexploitaties moet zijn. Nogal wiedes wie wil dat niet? Er is in heel de wereld niemand te bekennen die dat zal tegen spreken.

En weet u hoe ik al deze woorden noem? Ik noem het drijfzand. De kiezer zakt weg in die loze woorden en verzuipt in een rijstebrij van onzin.

Gooi  al die loze zinnen eruit.

U noemt wel iets concreets bijvoorbeeld dat u  1,5 miljoen op het ambtenaren apparaat gaat bezuinigen. Voor de IJslandcrisis hadden we drie wethouders. Het nieuwe college gaat wil  1,5 FTE meer wethouders. Een wethouder  kost de gemeenschap bijna 8 ton, dus dan ben je er al bijna. Maar ja dat doet u niet. De ego’s zijn blijkblaar belangrijker. Wist u dat er in Eindhoven maar 4 wethouders zitten op meer dan 200.000 inwoners? Wist u dat er ook gemeentes  zijn waar een  wethouder 2 of meer partijen vertegenwoordigd. Het duale stelsel is daar namelijk voor uitgevonden.  Ik heb het dan wel over bestuurders en niet over een klassenmoeder met 0,0 werkervaring met een Calimero portefeuille.  Schandalig toch? Daar gaan mensen niet voor naar de stembus.

 

Maar er staan ook zaken in, en ik noem het gemakshalve  het VVD programma,  die wij ook in ons programma hadden staan zoals de Nieuwkoopseweg die open zal gaan nadat in 2011 de fietsroute Pijnacker-Nootdorp in gebruik is genomen. Het onderschrijven van een  huisartsenpost. De opbouwwerkers in plaats van jeugdwerkers. Daar is Eerlijk Alternatief natuurlijk blij mee.

Maar er staan ook een aantal zaken niet  in.  En u vraagt ons steun. Als u, als coalitie, onze punten kunt toevoegen dan hoor ik dat graag in het tweede termijn. Ik zal ze concreet, zoals u gewend  bent van mij, benoemen.

  1. zorg dat je  ondernemers helpt om goede kinderopvang te realiseren, wachtlijsten zijn onacceptabel
  2. het herijken van Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden Holland. De knip en knutsel partijtjes zien wij als geld verspilling evenals een leeg jeugdcentrum in Pijnacker en een lege JIPJOP bus.
  3. het versimpelen van WMO loket. Mensen die zorg nodig hebben of hulpmiddelen moeten dit simpel kunnen aanvragen.
  4. hulp geven middels cursussen, dus niet middels geld, voor mensen die in de schuldhulpverlening terecht komen en er weer uit moeten komen.
  5. zorg dat het groen aaneengesloten langs de kernen ligt.
  6. betere samenwerking tussen opbouwwerk, politie, scholen.
  7. camerabewaking waar meerdere incidenten hebben plaats gevonden.
  8. een ambulancepost bij de brandweer zodat aanrijtijden worden gehaald.

De coalitie gaf aan deze punten niet in het programma te zetten omdat het gaat om een algemeen programma. Op mijn vraag waarom er dan wel een aantal uitvoerende concrete zaken in staan gaf de heer van Haagen geen concreet antwoord. Wij konden daarom niet instemmen.

Een tweetal moties om terug te gaan naar 4 wethouders en een motie om de heer de Vries (met maar dan 700stemmen) in te wisselen voor mevrouw V d Jagt (vanwege haar weinige ervaring) haalde het niet. Alleen de indieners -de gehele oppositie- steunde de motie. Opvallend was dat alleen de wethouder van D66 unaniem steun kreeg en vanuit de coalitie hebben twee mensen tegen benoeming V d Jagt gestemd.

 

 

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.