Vier geheime A4tjes over de ontwikkelingen AckersWoude pronkte in het geheime kastje bij de fractiekamers in Nootdorp.

In dat kastje ligt gevoelige informatie over bijvoorbeeld grondprijzen die geheim moet blijven. Vreemd want we hadden afgesproken dat iedereen dit soort zaken gewoon per post of per mail moet krijgen. Tot nu toe is er nog nooit gelekt of andere gekkigheden. Raadsleden zijn integer en weten best hoe ze met deze informatie om moeten gaan. Maar goed, ik heb wel even de moeite genomen om te kijken.

AckersWoude is een stuk grond tussen Klapwijk en Boezem. CDA en VVD hebben rond 2002 bedacht dat daar een wijk moet komen met zo’n 1300 woningen. Er is een constructie bedacht dat ontwikkelaar ABB 25% aandeelhouder is en ontwikkelaar Schouten de Jong ook voor 25%. De gemeente is voor 50% aandeelhouder. Er is nog een partij en dat is AckersWoude CV zij wordt vertegenwoordigd door Vrooman Advies BV voor het verwerven van gronden, het bouwrijp maken.

Wat is er nu aan de hand bij AckersWoude zonder dat ik iets geheims lek.

De gronden zijn verworven voor heel veel geleend geld (miljoenen). Normaal gesproken ga je bouwen en zo ontvang je geld. Omdat er door de krediet crisis geen vraag is naar woningen kan men niet gaan bouwen. Daarnaast zijn alle woningen in waarde gedaald. Stel dat we wel gaan bouwen dan krijg je nooit meer het bedrag dan wat je had bedacht.

De bouwsector heeft het moeilijk en hebben geen reserves meer om geld voor te schieten. De gemeente heeft het ook moeilijk en hebben ook geen zak met geld om nog meer bij te lenen.

De risico’s worden voor de gemeente zo groot dat we in september, in de commissie Ruimte en Wijken, moeten heroverwegen. Het college zal een aantal scenario’s uitwerken.

Niets geheims, heel logisch maar wel een financieel drama.

Update; verzoek ingediend om een openbare vergadering over AckersWoude.

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.