Het hardnekkige gerucht  gaat dat er 4,6 FTE aan wethouders komen in ons dorp. Ik heb diverse politieke personen gesproken die gedeeltes bevestigen. En alles bij elkaar kom ik tot de volgende opsomming.  Voor CDA 0,8 FTE en Groen Links ook 0,8 FTE en de andere drie partijen 1 FTE.

Als mijn puzzel klopt is de VVD als enige over haar eigen schaduw heen gesprongen met maar 1 post. Waarschijnlijk wel de zwaarste portefeuille financiën, door een raadslid die nu bij ministerie van financiën werkt.  Daar heb ik wel vertrouwen in. D66 trekt iemand aan van buiten. Heb over die persoon nog geen mening Maar 4,6 FTE is sowieso te gek voor woorden. Ruim  één jaar geleden, voor de IJsland affaire deden we het nog met drie wethouders en dat zou nu niet meer kunnen.

Wij maken ons zorgen om de bestuurskundige kwaliteiten. Met weinig wethouders zijn de portefeuilles vanzelfsprekend groot, daardoor trek je mensen van het juiste kaliber aan. De meeste raadleden zijn immers goedwillende mensen die zich aanmelden voor het vak als raadslid maar eigenlijk zijn zij niet opgeleid voor deze taak. Nu worden er weer mensen uit de raad geplukt waarbij een aantal mensen wederom een andere achtergrond heeft. Ik heb in een verkennend gesprek aangegeven dat het om inhoud moet gaan.  Ik heb aangegeven, als voorbeeld, nooit meer een docent  met een welzijnsportefeuille te willen zien maar iemand die manager of bestuurder is in die sector. Geen militair met post financiën maar iemand die verstand heeft van financiën en dus uit die sector komt.

Wij hebben een inwonersaantal van 50.000 we kunnen dus  makkelijk met 3 wethouders toe.  Drie wethouders is niet alleen een kostenbesparing maar er zal integraler worden gewerkt en op hoofdlijnen worden bestuurd. Daarnaast is een klein college beter voor de teamgeest. Als je bezuinigt op zaken die de burger raken kun je het bestuur zelf niet ontzien.  Een ophoging van 1,6 FTE kost de gemeenschap bijna een miljoen meer. En dan heb ik het niet eens over wachtgelden, periodieken enzovoort. Wist u dat gemeente Eindoven met 212.000 inwoners vier wethouders heeft en wist u dat zij als een van de weinige de rit hebben uitgezeten. Elke partij eist nu een wethouder op. Men kijkt niet naar de inhoud maar het zijn puur de ego’s die meespelen.  Da’s niet alleen jammer maar ook zo dom.

Een coalitie met vijf partijen is gedoemd om te mislukken. Hoe meer zielen hoe groter de kans op ruzie. Daarnaast is zo’n grote coalitie die 22 stemmen zal vertegenwoordigen ook  niet duaal. 22 zetels is stemvee. Alles zal er doorgedrukt worden. Dit is geen democratie en doet zeker geen recht aan de uitslag.  De kiezer snapt toch nooit dat de PvdA gehalveerd is en de wethouder blijft zitten. Groen Links die, dankzij een lijstverbinding, drie zetels nipt bleef behouden, terwijl ze overal in het land hadden gewonnen gaat een wethouder leveren. Het CDA verliest opeenvolgend de verkiezingen, ze verliezen  weer een zetel maar  levert toch een wethouder.

Waarom houden we ƒ¼berhaupt verkiezingen? De kiezer zal zich afvragen of u allen niet het verstand heeft verloren.  Mijneer Aptroot gaf als advies geen oude wethouders. En toch blijft mijnheer Oudhof zitten.  Als hij dan toch zo graag wil blijven zitten waarom is hij dan geen wethouder voor een aantal partijen geworden? Neem een voorbeeld aan bijvoorbeeld  V d Locht. Hij was wethouder in wassenaar namens PvdA, D66 en GL.

Na drie moeizame maanden onderhandelen is er een gedwongen huwelijk. Een minimaal college programma, want ze vechten elkaar nu al de tent uit.

Afgelopen vier jaar stapte 1/3 van de wethouders op. Dat gaat hier ook gebeuren omdat goed bestuur niet belangrijk wordt gevonden maar omdat ze allemaal graag op het pluche willen zitten. En straks lekker allemaal op wachtgeld.

We bakkeleien bijvoorbeeld  uren over het leerlingenvervoer. Het een en ander is doorgeschoven voor onderzoek over de opstapplaatsen van die speciale leerlingen met een handicap. Het gaat over aanpassingen van een ton en dit dit is 1 miljoen meer.

Tja dat drukken ze er gewoon doorheen. Als het klopt komen wij iniedergeval met een stevige motie.

We moeten bezuinigen en het gaat om bestuurlijke kwaliteiten. Het gaat om de inhoud en niet om het egopluche!

Snapt u het nog? Wij niet meer.

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.