Op woensdag 10 juni bespraken wij in commissie bestuur de sturingsinformatie van de politie.

Wij hebben als raad zeggenschap over de inzet van een aantal procent van de inzet ‘vrije marge’. Onze eigen prioriteiten. De politie weet overigens zelf heel goed waar zij op moeten inzetten dus eigenlijk is het onzin om een eigen lijstje er op na te houden. Maar goed dat is ooit bedacht door de VVD. De VVD wil echter niet naar de prioriteiten van de burger luisteren en houden vast aan het lijstje van de gemeenteraad.

Het prioriteitenlijstje van de raad was vorig jaar;

 1. Overlast jongeren
 2. Vernielingen
 3. Drugsoverlast
 4. Overlast Ruyven (Homo Ontmoetings Plek)
 5. Geluidsoverlast
 6. Graffiti
 7. Onjuist aanbieden van huisvuil

In het burgerjaarverslag staat echter een heel ander lijstje. Het lijstje wat daar in staat is niet van de raad maar van de burgers zelf.

Het lijstje van de prioriteiten van de burgers is als volgt;

 1. Jeugdoverlast
 2. Te hard rijden
 3. Fout parkeren
 4. Jeugdcriminaliteit
 5. Hondenpoep

Eerder schreef ik al dat de wekelijkse vernielingen op onder andere de Emmastraat door uitgaande jeugd voor ons een doorn in het oog zijn. Bewoners zijn meldingsmoe omdat daders nooit te traceren zijn. Wekelijks worden daar massaal spiegels van auto’s afgetrapt en bewoners uit hun slaap gehouden. Onacceptabele overlast van jeugd geldt ook op andere plaatsen zoals bij de Choizz in Nootdorp. Wij vinden dat dat sowieso veel meer prioriteit heeft dan handhaven op de HOP (wat €82.000,- kost).

In de presentatie van de politie, in mei, vroeg ik ook naar de resultaten van de handhaving op de HOP….. 0,0 resultaat. Niemand is dus opgepakt, niemand heeft een boete gehad.

Van Haagen gaf in het debat aan dat dit het resultaat was van preventief beleid.

Aan me hoela.

Het lijkt het ons simpel. Luister naar de burger. Als je de burger niet serieus neemt wat doe je dan als volksvertegenwoordiger in de raad?

 

Wij komen dus met een amendement in de raadsvergadering om het lijstje van de burgers over te nemen als prioriteiten in de vrije marge.

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.