Vanavond bespraken wij in vertrouwen, dus onder geheimhouding, de grondexploitaties. Een goed leesbaar stuk.

Grondexploitatie van dit overzicht geeft een beeld van de kosten en opbrengsten die  samenhangen, bijvoorbeeld kosten voor grondverwerving, bouwrijp maken en natuurinrichting.

Voor deze vergadering had ik al gesproken over dit item in de rekeningen commissie samen met de accountant van de raad. De accountant controleert of het allemaal wel klopt. En wij kunnen vragen naar onderzoeken.

 Wat zijn nu de problemen in de exploitaties?

Subsidies vanuit Haaglanden vertragen en hierdoor lopen we risico met bv projecten als Tuindersweg en Komkommerweg. Het Rijk vertraagd ook de subsidies weer naar Haaglanden. De subsidiestroom wordt niet alleen minder door bezuinigingen maar ook steeds strenger.

Voor elke opgeleverde woning krijgen we bij de Vinex en Vinac locaties subsidie. De oplever datum moet dan wel december 2009. Dat halen we niet bij alle projecten.  Het ministerie wil geen water bij de wijn doen en blijft staan op die datum. Het geld wat overigens niet naar die woningen gaat zal naar de prachtwijken of andere projecten gaan van het rijk.

Een aantal projecten halen de subsidie niet omdat er nog niet gebouwd is. Deze projecten zijn opnieuw aangemeld voor de subsidie in juli 2010

 De vraag naar woningen is niet afgenomen. Men heeft vooral geen vertrouwen dus durft niet te kopen en te verkopen.

De verwachting blijft koffiedik kijken. Het is belangrijk om steeds alle risico’s in beeld te hebben. Goed monitoren, in gesprek blijven en creatief zijn blijven min of meer de sleutelwoorden..

Wat betreft de geheimhouding… het rapport is geheim maar  waar het vanavond over ging daar was niets geheim aan vandaar dit verslagje.

 

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.