Het moet afgelopen zijn met de riante uitkeringen voor politici. Oud-ministers, Kamerleden en wethouders moeten voortaan gewoon onder de werkloosheidswet en de ziektewet komen te vallen. Dat houdt onder meer in dat de hoogte van hun uitkeringen fors afneemt, dat werkloze politici verplicht worden elke week te solliciteren en passende arbeid moeten accepteren. Verzuimen ze, dan mag uitkeringsinstantie UWV de gebruikelijke sancties opleggen.

Dat staat in een initiatiefwet van de SP, die vandaag voor advies naar de Raad van State gaat. De oppositiepartij vindt het niet kunnen dat politici wel presentatoren en andere grootverdieners aanpakken, maar zichzelf ontzien. “Ik kan en wil niet uitleggen dat we uitzonderingen maken voor onszelf”, aldus SP-Kamerlid Ronald van Raak. Werkloze politici hebben nu geen sollicitatieplicht. Ze hoeven geen passende arbeid te aanvaarden en ontvangen nog zes jaar wachtgeld. Wanneer ze in de tussentijd een nieuwe baan krijgen die minder goed betaalt, wordt hun salaris grotendeels aangevuld. In de eerste zes maanden van dit jaar is meer dan 2 miljoen euro wachtgeld betaald aan ruim zeventig oud-bewindslieden en Kamerleden.

Van Raak vindt dat oud-politici net als alle ww’ers na één jaar alle arbeid moeten accepteren. “Politici horen bij de best betaalde mensen in de samenleving. Ze hebben vaak een goede opleiding, veel werkervaring en een mooi sociaal netwerk. Als politici niet aan het werk komen, hoe kunnen we dat dan vragen aan een 50-jarige werkloze bouwvakker?”

Minister Ter Horst presenteerde onlangs al enkele versoberingen (van 6 naar 4 jaar wachtgeld). Zo komt ze met een bijzondere sollicitatieplicht, die echter pas na drie maanden ingaat en schroeft ze de duur van het wachtgeld terug naar maximaal vier jaar.

De SP gaat dat niet ver genoeg. Bovendien wil Ter Horst dat de regels pas gaan gelden voor nieuwe politici. “Dat is dus weer een wet die niet voor onszelf geldt”, aldus Van Raak. 

(bron Telegraaf)

Ik hoop dat dit initiatief er door komt. Het is klinkklare onzin dat politici (dus in onze gemeente de wethouders) een beetje gaan mogen fluimen als ze wethouder af zijn. Gewoon handen uit de mouwen en werken!

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.