Casus voor de wethouder in commissie welzijn (n.a.v Jaarrekening)

Vrouw 37 jaar heeft een man en samen hebben zij  2 kids Door spierdystrofie heeft mevrouw nog een functionerende arm en haar hoofd doet t nog goed. Mevrouw zal niet beter worden.  Mevrouw kan dus niet lopen of zich anders verplaatsen.

De hele familie kijkt wekelijks uit naar aangepaste woning in de regio via de woonkrant maar deze zijn er niet.Een traplift krijgt ze niet. Mevrouw ligt de hele dag in een bed in de woonkamer en heeft dus tijden niet kunnen douchen. Om haar haren te wassen komt twee man personeel van Careyn om dit met een teiltje te doen.   Hoe kan dit??

Via Careyn is wel een tillift in de woonkamer geplaatst. Een electrische rolstoel is in zicht maar de aanpassing traplift is afgewezen door Argonaut (het indicatie-orgaan). Conclusie van Argonaut ‘als je een tillift hebt kom je niet in aanmerking voor een traplift’. Een tillift is om te tillen en een traplift om naar boven te gaan! Maar zo zijn de regels volgens Argonaut.

“Goh mijnheer Suijker en dan hebben we bijna 9 ton aan WMO* over hoe kan dit?” (* Wet Maatschappelijke Ondersteuning voor aanpassingen woningen en huishoudelijkezorg) zei ik in de commissie welzijn.  De wethouder gaf het bekende riedeltje wat overigens klopt;

‘Er wordt een onafhankelijke indicatie vastgesteld waar mensen recht op hebben. Dit gebeurt aan de hand van landelijke normeringen. Als (onafhankelijk) vastgesteld wordt dat men ergens recht op heeft, dan krijgt men deze voorziening van de gemeente!
Als echter wordt vastgesteld dat men geen recht heeft, dan kan men nog in een bezwaarprocedure een nieuw oordeel vragen. Als men ook de tweede keer de gevraagde voorziening niet krijgt, dan is er de mogelijkheid om naar de rechter te gaan’

Vanuit ons meldpunt WMO komen echter veel klachten binnen. Een gedeelte daarvan is gewoon schrijnend zoals bovenstaande casus. Dat kan en mag niet. De PvdA en CDA vonden overigens dat ik niet in de commissie over individuele gevallen moet praten. Nee, natuurlijk niet, maar voorbeelden maken wel duidelijk hoe het schijnbaar werkt. Deze mevrouw heeft mij overigens toestemming gegeven. Lekker sociaal beleid van de coalitiepartijen!  Mensen worden van het bekende indicatieorgaankastje naar de gemeentemuur gestuurd.

Als het geld nou op was en de gemeente had gezegd ‘mevrouw u bent volgend jaar de eerste’ dan was dat nog vreselijk geweest maar ze hadden een excuus. Met bijna 9 ton over moet een traplift (die tussen de 6 en 10.000 euro’s kost) geplaatst worden! KLAAR (als voorbeeld he….)

 

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.