Eerlijk Alternatief is tegen de ommekeer in ontwikkeling van het bedrijventerrein Boezem Oost. Op Telstar TV (klik hier) vertelt raadscollega Hans Voerknecht waarom niet alleen Eerlijk Alternatief, maar ook Groen Links en PvdA tegen de voorgestelde wijzigingen zijn. In de raadsvergadering van donderdag 10 september 2015 legde Manuela Bijl uit waarom Eerlijk Alternatief tegen de drastische wijzigingen in het bestemmingsplan zijn. Lees hieronder haar betoog:

 

“Boezem Oost was bedoeld voor de veronderstelde vraag van lokale ondernemers, die zich uit het centrum terug willen trekken om zich aan de rand van de gemeente vrijer te kunnen vestigen, destijds onder milieucategorie 3.2, te kunnen voldoen. Bedrijventerrein Heron, in Nootdorp, aan de A12, was en is bedoeld voor een hogere milieucategorie 4.2. Wij zijn dan ook pertinent tegen het toelaten van zwaardere industrieën die geur-, stank- en geluidsoverlast geven in een gebied dichtbij het centrum, groengebieden en de wijk in aanbouw Ackerswoude.

Geen informatie kopers Ackerswoude

Daarnaast hebben potentiële kopers van bijvoorbeeld kavels, woningen in Brink 1, 2 en 3 in Ackerswoude, die zich via het vigerend bestemmingsplan hebben laten informeren, geen flauw idee dat dit bestemmingsplan er aan zit te komen. Zeker als toekomstige kopers niet in deze gemeente wonen en dus ook niet via de Telstar geïnformeerd worden. Ik heb dit wel eens eerder aan de wethouder gevraagd, maar ook de makelaars in kwestie branden hun handen natuurlijk niet aan het onnodig informeren van toekomstige plannen die nog niet vastgesteld zijn.

Geen overtuigend marktonderzoek

Een slechte zaak, zo vinden wij, niet alleen dat toekomstige kopers van Ackerswoude niet geïnformeerd worden, maar ook omdat we pertinent tegen deze hoge milieucategorie zijn. De presentatie over Boezem Oost en het zogenaamde marktonderzoek, dat gedaan is om de provincie te overtuigen dat er behoefte is aan ontwikkeling van Boezem Oost, vinden wij vaag, niet overtuigend en niet realistisch gezien de aanhoudende problematiek om bedrijventerreinen vol te krijgen en vol te houden. U baseert zich, en ik citeer: “op de indicatie dat er veel bedrijven zijn waarvan de huisvesting de bedrijfsprocessen niet meer optimaal faciliteert.”

Geen geld voor verhuizen

In heldere taal betekent dit dat mijn zolderkamer ook niet voldoet om mijn werkzaamheden voor mijn communicatieadviesbureau uit te voeren, maar ik houd dit nog jaren vol omdat het mij, en alle ondernemers, simpelweg ontbreekt aan middelen om te gaan verhuizen. Uw gedane onderzoek is geen bewijs van vraag of van de aanwezigheid van potentieel geïnteresseerden, u houdt ons weer een niet bestaande wortel voor. U suggereert dat er rond 2020 weer meer vraag naar bedrijventerreinen komt. Wij geloven niet die gemarketeerde luchtkastelen.

Geen industrie en stoppen met ontwikkelen

Wat dan vraagt u zich af? Of doorontwikkelen op basis van lagere milieucategorie, niet hoger dan 3.2 of de andere helft teruggeven aan de natuur en nu eindelijk na 14 jaar eens realiseren dat dit verlies genomen moet gaan worden. Alle inspanningen en impulsen die de afgelopen jaren gedaan zijn, zijn op niks uitgelopen. De BBV schrijft ook voor dat een grondexploitatie niet langer dan 10 jaar mag lopen, daarna moet de impopulaire knoop doorgehakt worden en het verlies genomen worden. Richt u op Heron en niet op allebei, mede ook door de felle concurrentie met Lansingerland en andere gemeentes.

Niemand kiest voor Boezem Oost

In september 2014 antwoordde de toenmalige wethouder dat er met drie partijen gesproken werd over vestiging op Boezem Oost, totaal 16 Ha, er was prijsovereenstemming bereikt, vast omdat de grondprijzen significant gedaald zijn, geen van hen had hoger dan milieucategorie 3.2 nodig, maar met geen van hen kwam het tot een koopovereenkomst. Het ligt niet aan de prijs, het ligt straks niet aan de vermaledijde milieucategorie, maar aan de ligging, de crisis en de betere voorwaarden bij omliggende gemeenten of zelfs op ons eigen Heron. Nog los van dit al zijn wij ook tegen het transport van gevaarlijke stoffen in deze omgeving. Misschien waren we Van der Helm bedrijven, Krebbekx, Sligro en misschien zelfs Van der Kooij niet eens kwijt geraakt, maar ook zij zijn inmiddels beter af bij de buren of een andere gemeente voor hun bedrijfsvoering. Want alle potentiële klanten zijn naar elders vertrokken na vele eindeloze onderhandelingen. We moeten ons eindelijk eens realiseren dat, in welke vorm van ontwikkeling dan ook, Boezem Oost niet voldoet aan de toch al zeer geringe vraag naar bedrijvenruimte.”

Eerlijk Alternatief komt 24 september 2015 met een motie om te proberen met een meerderheid in de raad het college van mening te laten veranderen.

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.