Afgelopen donderdag werden in de gemeenteraad de gemeenschappelijke regelingen besproken. Gemeenschappelijke regelingen zijn organisaties waar meerdere gemeentes aan deelnemen. Een hele grote is de Metropoolregio (23 gemeenten) en een hele kleine is de Groenzoom (Lansingerland samen met Pijnacker-Nootdorp). Fractievoorzitter Hanneke van de Gevel en raadslid Francine Horn hebben al negen jaar ervaring met deze regelingen en weten van de hoed en de rand. Hanneke van de Gevel legt uit hoe het debat over de Groenzoom donderdag verliep:

“Eerder schreef ik al over het miljoenentekort van Avalex (6 gemeenten) en over het miljoenentekort bij de GGD Zuid-Holland West (daar zaten 8 gemeenten in). Nu bleek er bij de Groenzoom een financieel probleem van een paar miljoen te zijn ontstaan. Er was simpelweg teveel uitgegeven en dat was niet verantwoord.

Minder doen met hetzelfde geld
Dit is inmiddels opgelost door een aantal versoberingen toe te passen, maar u begrijpt dat wij een “Oh jee niet weer” gevoel hadden, want het is namelijk allemaal wel belastinggeld. Want stel nou dat er niet teveel geld uitgegeven was en die versoberingen toch gaandeweg waren toegepast, dan hadden we geld overgehouden en dat had weer ergens anders aan besteed kunnen worden.

Controle
Vanuit de gemeenteraad en vanuit het college hebben wij een afgevaardigde in zo’n regeling zitten, zij vertegenwoordigen onze gemeente als algemeen- of dagelijks bestuurslid. Zij kijken of alles goed verloopt.
Met die hele geschiedenis van miljoenentekorten bij gemeenschappelijke regelingen (en nu ineens de problemen bij de Groenzoom die als een konijn uit de hoge hoed kwamen) vonden wij dat wij toch iets moesten doen. Het komt erop neer dat wij vinden dat er scherper toezicht moet komen. Maar hoe regel je dat als een accountant (die onafhankelijk is) toch de jaarrekening goedkeurt wat achteraf niet had mogen gebeuren? Hoe kun je op grote afstand toch toetsen, controleren en kaders stellen?

Twee moties
Er werden donderdagavond twee moties ingediend. De één ging over een betere terugkoppeling naar de gemeenteraad (VVD) en de ander ging over betere sturing en controle (CDA). Natuurlijk heb je nooit de garantie dat er niets mis kan gaan, maar als je niets doet dan weet je zeker dat er nooit wat verandert. Als je bijvoorbeeld een palm in je tuin hebt staan pak je hem in met plastic in de winter. Je hebt geen zekerheid dat de palm de vorst overleeft, maar als je niets doet weet je zeker dat hij het niet overleefd. D66 en TROTS waren tegen beide moties. D66 fractievoorzitter Hennevanger gaf aan dat hij wel de zorgen deelde, maar dat dit niet de oplossing was. Hij wist ook niet wat dan wel de oplossing was.

Toekomst
Eerlijk Alternatief was blij dat beide moties werden aangenomen, want niets doen is geen optie. Er komt nog een concretere uitwerking en hopelijk kunnen wij dan op afstand gemeenschappelijke regelingen zoals de GGD, Avalex en onder andere de Groenzoom beter in de gaten houden.”

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.