Soms spelen nostalgische gevoelens een rol. Dat komt ook naar boven in de verkoop van bijvoorbeeld nutsbedrijven. Regionaal maakten we gebruik voor gas en licht van Delfland, een ‘gemeentelijk’ energiebedrijf. Vanaf ongeveer 60 jaar geleden zijn veel tuinders en inwoners van onze gemeenten dankzij Delfland overgestapt op het schonere en goedkopere aardgas. ‘Ombouw aardgas’ heette dat destijds. Eind jaren 90 is Delfland opgegaan in het grotere Eneco. Daarbij is het al jaren landelijk beleid om nutsbedrijven, zoals bijvoorbeeld de NS , PTT en de energiebedrijven, te privatiseren.

Het laatste grote energiebedrijf van Nederland, met zijn roots in deze regio, komt in handen van een Japanse investeerder, Mitsubishi. De gemeente Pijnacker-Nootdorp houdt ruim 86 miljoen over aan deze aandelenverkoop.

Eneco was en is ook investeerder in kleinere veelal Nederlandse bedrijven op gebied van duurzaamheid. Zoals bijv. ontwikkeling op gebied van laadpalen voor elektrische auto’s, grootschalige verlichting en nog een behoorlijk aantal andere bedrijven. Ook Mitsubishi blijft volgens de beloften investeren in duurzaamheid en Eneco houdt in grote mate zijn zelfstandigheid. Het was daarbij opmerkelijk, dat aangekondigd werd -op de dag van de stemming in de gemeenteraad over de verkoop van aandelen- dat er een onderzoek bij Mitsubishi is gestart over sjoemelsoftware bij dieselauto’s.

Meer dan 95% van de aandelen zal wel verkocht worden aan Mitsubishi. Ondanks het oorlogsverleden van dit bedrijf, waar ook Nederlanders onder erbarmelijke omstandigheden moesten werken (zie ook een stuk van één van onze inwoners bij de ingekomen stukken van de gemeenteraad). En ondanks dat er Nederlandse bedrijven/investeerders waren die de aandelen van Eneco wilden kopen. Over drie jaar mag Mitsubishi onderdelen verkopen van Eneco en over 5 jaar is alles te koop. Voor een investeerder uit China? Rusland? We wachten het af. De gemeenteraad heeft met 27 stemmen voor en 4 tegen (waarvan 2 leden van de fractie EA) voor de aandelenverkoop gestemd.

Dus samen kijken we nu positief uit naar ons luxeprobleem:

Wat te doen met 86 miljoen?

Hierover zal gesproken worden in de gemeenteraad. En het college van B&W komt met voorstellen. Van de fractie van Eerlijk Alternatief mag u verwachten dat we inzetten op onze speerpunten: Zorg, Veiligheid en Cultuur. Het geld kan maar één keer uitgegeven worden, dus dat moet wel zorgvuldig gebeuren. Misschien heeft u goede ideeën, in het belang van de inwoners en gemeente. Laat het ons vooral weten.

Ben Glaser

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.