De Wet Maatschappelijke Ondersteuning kwam in de commissie welzijn aan bod. Dit keer was het de verordening. De verordening stamt uit 2006 en hier staan alle regeltjes in om in aanmerking te komen voor huishoudelijke hulp, aanpassingen enzovoort. De gemeente stelde een aantal aanpassingen vanuit de wijziging van de wet voor maar wij wilde nog wat meer.

De Alphahulp bestaat bijvoorbeeld straks niet meer (in natura, dus via de gemeente). De huishoudelijke hulp wordt dus duurder (van 16 naar 21.30 euro per uur)

De eigenbijdrage voor mensen in de bijstand vervalt. Er zijn nu 47 mensen die hier gebruik van moeten maken omdat ze het niet breed hebben en toch hulp moeten hebben. De wethouder verwacht hierin een lichte stijging door vergrijzing.

Wij willen dat de gemeente de klant op de hoogte brengt waar het poduct ergens ‘hangt’. U moet zich voorstellen dat er diverse organisaties bij betrokken zijn zoals bv stichting MEE, CIZ etc. De klant moet gewoon weten hoe lang het gaat duren voordat een rolstoel komt. De wethouder zij toe dat in de gemeente dit wel te realiseren is binnen de gemeente als ‘volg systeem’

Na aanleiding van de traplift van Ingrid noemde ik nog de verhuisplicht.

Wij willen namelijk een toevoeging in de verordening dat het sociale (netwerk) en emotioneel, cognitief functioneren en de gezinssituatie in de overweging wordt meegenomen. Wethouder Suijker gaf aan dat dit al het geval was. Dat hebben we gezien. Niet dus. Nooit meer magiemand 9 maanden op bed liggen omdat die persoon  geen traplift krijgt omdat persoon in kwestie moet verhuizen! Verhuizen… terwijl er geen aangepaste woningen voorhanden zijn. Tja in de vrije sector maar dat kun je niet betalen als je op het minimum zit. Suijker had op dat laatste geen antwoord. Als wij, gezamelijk niet hadden ingegrepen lag Ingrid nog op bed. Onacceptabel. 

De wethouder gaf aan dat het verloop van Careijn naar andere zorgaanbieders geruisloos is verlopen. Ik heb aangegeven dat klanten een zeer slordige brief hadden gehad waarbij de telefoonnummers van zorgaanbieders onjuist waren aangegeven en dat  de klanten 2 dagen later een rectificatie kregen. Dat was volgens de wethouder inderdaad een fout.

CDA vond laatste opmerking ongepast. Ach…….  

Wordt vervolgd!

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.