altDeze week kwam minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) met een reactie op de gepubliceerde lijst van bij de (semi) overheid werkende bestuurders en personeel die boven de zgn. Balkenendenorm verdienen. Een ogenschijnlijk gedateerde term, maar dan vierdien je dus meer dan 130% wat onze huidige minister-president verdient. Een bedrag dat soms aanzienlijk hoger ligt dan 193.000 euro per jaar. De cijfers over 2011 waren bekend en tot spijt van Plasterk was er een groei geconstateerd t.o.v. het jaar ervoor.
In totaal verdienen 2651 mensen in de publieke sector, die dus van onze belastingcenten betaald worden, een extreem hoog salaris waarvan een wet gebiedt dit teniet te doen (WOTP). Nu liggen er soms oude afspraken en de grootverdieners krijgen 7 jaar de tijd om dit af te bouwen. Een wel zeer coulante regeling, lijkt me. En we weten dat als ze niet goed presteren er vaak nog gigantische afkoopsommen op tafel komen, denk maar aan Eric Staal van Vestia. Die bracht Vestia aan de rand van de afgrond, verdiende echter 447.000 per jaar en ging na zijn wanprestatie met een afkoopsom van 3,5 miljoen de deur uit.
 
Wie zijn dan die mensen die zo goed voor zichzelf weten te zorgen en soms wel ‘graaiers’ worden genoemd? Directeuren van ziekenhuizen, van woningbouwcorporaties, van zorgverzekeraars enz. In de regio Haaglanden gaat het om ong. 100 mensen. Zo meldde het AD van 7 januari (zie bijlage)
Dat betekent dus dat wij als gemeente ook zaken doen met deze personages.
 
Eerlijk Alternatief is van mening dat de gemeente -voor zo ver mogelijk- terughoudend moet zijn in het zaken doen met deze partijen. Vandaar dat op 3 november 2011 EA een motie indiende m.b.t. het in kaart brengen van de grootverdieners die de WOTP-grens overschrijden. Je zou zeggen, daar kan niemand op tegen zijn, sterker nog juist voor. Gaan wij als gemeente de grootverdieners subsidieren? Politiek links zou mijn motie moeten steunen vanwege de inkomenspolitiek en politiek rechts zou ook mijn motie moeten steunen vanwege de belastingcenten die in het geding zijn. Echter wat gebeurde? De motie werd verworpen, ook door de PvdA en VVD.
 
Het is niet te verkopen dat in een tijd van bezuinigingen die iedereen dit jaar gaat merken er mensen zijn die van onze belastingcenten zich verrijken. De SP had naar mijn mening een goed voorstel. Partijen die subsidie krijgen worden op die subsidie gekort indien hun bestuurder(s) boven de Balkenendenorm verdienen. Waar een politieke wil is, is een weg.
Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.