Nieuws

Reken je niet Ryck

Donderdag 11 Oktober 2012 > 17:15

Ryck stond op de agenda. Prima dat wij afval scheiden maar moet de burger daar in deze tijd extra voor gaan betalen? Veel vragen bleven onbeantwoord. PvdA wethouder Oudhof gaat nu alles schriftelijk beantwoorden en in de gemeenteraad komt het terug. Gaat de bekende afval-kogel wel of niet door de Ryck-kerk. (Lees verder voor mijn betoog)

Afval de grondstof van de producten van morgen.

We kennen allemaal de film An Inconvenient Truth (de ongemakkelijke waarheid) een documentaire film over de opwarming van de aarde. En we kennen in de afvalwereld allemaal cradle to cradle: afval is voedsel. Alle gebruikte materialen zouden na hun leven in het ene product nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. De kringloop is dan compleet. Dat zijn we verplicht aan onze kinderen. De aarde geven we door.

In de jaren vijftig kwam de schillenboer. Die verkocht Groente Fruit en Tuinafval als veevoer aan de boer. De lorrenboer, oud-ijzerboer verkochten ook hun afval door. De melkboer haalde de flessen op en vulde ze opnieuw. De economie en de ecologie gingen goed samen.

Als alles geld oplevert waarom moeten we dan betalen? Maar je krijgt ook geld als je je afval in gaat leveren.

Als je op de Rivierenlaan woont dan betaal je om naar de Sportlaan (Pijnacker noord) te gaan 40 cent benzine. Als je naar de Klawpijkseweg (Pijnacker zuid) gaat betaal 50 cent benzine. 50 cent staat gelijk aan 10 kilo papier. Dat schiet toch niet op. Dan moet je ook nog de ruimte hebben om het op te slaan. 2 kilo plastic zou ook nog kunnen….maar 2 kilo! En plastic weegt niets. Dan heb je je reiskosten eruit. Dan heb je dus niets verdiend. Op de fiets is het 10 minuten. Een doos van 2 kilo achterop levert hooguit 10 cent op.

U geeft zelf aan dat er nu een stijging is met Ryck van 5%. Dat is toch veel te weinig. De mensen die dus scheiden doen dat toch wel. En hoe zit het met de sportverenigingen. Nu worden die gecompenseerd maar blijven we dat doen? Een belangrijke vraag want mensen lopen de containers in van de sportverenigingen om de kranten vervolgens bij Ryck in te leveren. En als je een half jaar niet bij Ryck bent geweest wordt het bedrag wat gespaard is aan Ryck gestort en als je een jaar niet bent geweest wordt je uitgesloten. Dat staat in de algemene voorwaarden.

Dan zijn er nog management kosten de te hoog waren. Sorry maar ik krijg een Avalex flash back.  Vervolgens gaat de afvalstofheffing omhoog en spekt de gemeente bij. Dat kan toch niet in een crisis.

Hoe dan ook, afval levert wel geld op. Ik zou het over een andere boeg willen gooien met Ryck. Ik wil het aan de markt over laten. Op maandag wordt bijvoorbeeld glas en GVT opgehaald, op dinsdag oud papier en plastic, op donderdag oud ijzer en textiel. Op woensdag 1 x in de maand het restafval. Gewoon aan de deur. Want bedrijven verdienen geld met grondstoffen.

Het klinkt raar maar terug naar de jaren 50 qua scheiding levert niet alleen geld op voor de burger maar haalt ook een hoop ongemakken weg. Zo doet de markt haar werk en zijn we goed bezig. Eerlijk Alternatief wil dat de wethouder dat uitzoekt. En waarom verlengen met 3 jaar en niet met één jaar?

Ecologie en economie gaan goed samen in het ophaal verhaal en dit sluit geheel aan bij Cradle tot Cradle en An Inconvenient Truth want de aarde geven we door.


Terug naar overzicht