Vier jaar geleden was er binnen drie weken een coalitieakkoord. Zo snel als het toen ging zo langzaam gaat het nu. We zijn  inmiddels zeven weken verder en alles lijkt muurvast te zitten. De vrienden van toen lijken nu verzuurde strategische vijanden. Wat is er toch allemaal gebeurd afgelopen vier jaar?

In november 2006 kwam er, door de VVD, een OZB crisis. De VVD dreigde uit het college te stappen omdat de OZB, volgens coalitieakkoord , omhoog moest.  Die crisis viel tegelijk met het onderzoek  van de verkoop  van een stuk  grond van de toenmalig VVD wethouder.  Wethouder van Adrichem en VVD stonden beide achter het onderzoek. Toen duidelijk werd dat de heer van Adrichem rechtmatig had gehandeld ging de OZB, zoals afgesproken, omhoog en er werd gelijmd. Was het toeval of een bewussie dat dit samen viel? Ik weet dat de PvdA en CDA, als coalitie partijen, toen not amused waren.

Eind december 2008 steunde de VVD een motie van wantrouwen van de oppositie  tegen CDA wethouder van der Kraan omdat hij, in de ogen van de VVD, verantwoordelijk was voor het verlies van de 12 miljoen IJslandse deposito’s. Een motie van wantrouwen tegen een collegelid is een motie van wantrouwen tegen het hele college. Het resultaat was dat hun eigen VVD wethouder Ben de Vries, die net een half jaar bezig was, weg moest.

Het CDA en PvdA waren klaar met de VVD en afgelopen jaar werkte zij veel samen met Groen Links en CU-SGP. Dat had de nieuwe coalitie moeten worden alleen de verkiezingen wezen anders uit. VVD werd de grootste partij (7 zetels) en namen D66 (4 zetels) mee in de onderhandelingen.

Ik heb een donkerbruin vermoeden dat CDA zes weken een spel heeft gespeeld in de onderhandelingen. Uiteindelijk trokken zij de stekker eruit onder het mom van het botsen van bestuursstijlen. Van Haagen blijft van Haagen, dat wisten ze van te voren. Vervolgens hadden de VVD en D66  een vruchtbaar gesprek met PvdA. Maar PvdA wilde GL erbij. GL gaf aan dat de verkiezing programma’s te ver van elkaar lagen. Da’s knap want GL weet dat we geen geld hebben voor wegen. Volgens mij hebben ze het niet eens over de programma’s gehad.

Een hoop oud zeer… en zo zeer dat het om emotie gaat en niet over de inhoud.

D66 heeft nu de sleutelrol. Durven zij het aan met de nieuwe partij Trots op Nederland waar dus drie winnaars in zitten of komt er een oud bakken coalitie met de verliezende partijen?

Morgen praten de Heren verder.

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.