altMinister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) liet in november 2012 weten dat binnen enkele jaren Nederland uit slechts vijf provincies moet bestaan en er uitsluitend gemeenten van minimaal 100.000 inwoners dienen te zijn gevormd. Slechts op het platteland zouden uitzondering gemaakt kunnen worden i.v.m. de grootte van het oppervlakte. Ach ja, na de decentralisatie van taken de komende jaren is schaalvergroting het nieuwe parool. In deze column wil ik het niet hebben over de voors en tegens, maar over de consequenties die dit voor onze gemeente kan hebben. Een fusie is dan onvermijdelijk, maar met welke gemeente dan?

Pijnacker-Nootdorp maakt deel uit van het Stadsgewest Haaglanden als een van de negen gemeenten. Slechts negen zou je kunnen zeggen, want de fusies van de afgelopen jaren hebben ertoe geleid dat we op dit bescheiden aantal uitkomen. Pijnacker en Nootdorp zijn in 2002 gefuseerd met name om niet opgeslokt te worden door Den Haag. Het woord annexatie viel veelvuldig te horen in discussies over de behoefte van Den Haag om onze kant uit te komen. Ook Leidschendam en Voorburg zijn om die reden gefuseerd. Schipluiden en Maasland vormden Midden-Delfland in 2004. De overige gemeenten in de streek Westland besloten met elkaar in zee te gaan.

De gemeente Westland spande zodoende de kroon; deze bestond uit 11 kleine plaatsjes die op 1 januari 2004 een gemeente gingen vormen.en sindsdien ruim 100.000 inwoners bevat. Dit uitgestrekte gebied wordt sinds de fusie door een burgemeester en vijf wethouders bestuurd i.p.v. een veelvoud ten tijde van de kleine plaatsjes.

Al met al zal het de lezer duidelijk zijn dat fusies overal in onze omgeving hebben plaatsgevonden.

Wat zou nu wenselijk en logisch zijn voor Pijnacker-Nootdorp om bij een fusie boven het getal 100.000 te komen? Er lijken drie opties te zijn, nl. Delft, Zoetermeer of Lansingerland.

Ik zal ze alle drie belichten:

-Delft met nu reeds 100.000 inwoners moet fors bezuinigen. Veel inwoners uit onze gemeente hebben echter van oudsher een economische band met Delft, dat grote werkgevers als o.a. TU, TNO en DSM kent.

-Zoetermeer met momenteel reeds 121.000 inwoners is nu al een samenwerkingspartner van Pijnacker-Nootdorp. Met oog op de decentralisaties van allerlei taken die nu nog bij het Rijk liggen en vanaf 2014 bij de verantwoordelijkheid van de gemeenten komen, is het verstandig problemen gezamenlijk aan te pakken en op te lossen.

-Lansingerland met nu reeds 55.000 inwoners is van oudsher vergelijkbaar met onze gemeente qua beroepsgroepen; de veiling die vroeger in Pijnacker stond is verplaatst naar Bleiswijk. De fusie van Berkel & Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk heeft vast veel goeds opgeleverd maar als resultaat geldt wel dat deze gemeente er financieel niet goed voor staat. Oostland zou zelfs een logische benaming zijn. Maar ja, geldproblemen maakt dit geen ideale partner voor een fusie dus. Lansingerland maakt overigens deel uit van het district Rijnmond en is in dit opzicht een minder logische beoogde fusiepartner. De ondernemers hebben echter a;l wel een samenwerkingsverband en noemen zich Oostland (OVPN, LTO, 3B).

Aan alle drie de gemeenten kleven voor-en nadelen die zich niet even zo gemakkelijk laten noteren.

Pijnacker-Nootdorp werkt met Delft samen op gebied van daklozenopvang en met Zoetermeer op gebied van schuldhulpverlening. EA juicht dit toe. Als relatief kleine gemeente moet je ook niet willen alle voorzieningen zelf in huis te halen daar dit niet betaalbaar is. Waarom zou immers onze gemeente een daklozenopvang moeten gaan inrichten en bemannen als er plek in Delft is? Mede om die reden is het goed dat het verenigingsleven samenwerking zoekt met andere partijen. Zo gaat de manege het Blauw Gele Vendel met hun Berkelse broeders en zusters in gesprek om te fuseren.

EA is van mening dat samenwerking de komende jaren extra belangrijk wordt. Niet alleen om gezamenlijk vraagstukken op te lossen, maar ook om te verkennen welke partijen bereidwillig zijn om over elkaars grenzen heen te stappen. Daarbij moet ook gerespecteerd worden dat buurtschappen als de Oude Leede en de Nieuwkoopse buurt zoveel mogelijk hun huidige identiteit kunnen behouden.

Als we dan t.z.t. toch opnieuw moeten fuseren, dan wel met een partij die dit graag met ons wil en dat dit ook geheel wederzijds is en niet uit nood geboren. Vooruitdenken kan dan geen kwaad en is bepaald geen overbodige luxe, aldus EA.

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.