Woensdag 8 september stond het item ‘hotspots’ op de agenda in een gecombineerde commissie vergadering welzijn/bestuur.

Begin juni hebben wij naar alle partijen en het college van burgemeester en wethouders een initiatief over webcam beveiliging ingediend. In Zoetermeer draait een pilot met webcams. De eerste vraag was uiteraard is het hier ook mogelijk om bij de hotspots zoals Emerals, Parade, Emmastraat cams neer te hangen. In Zoetermeer is namelijk het vandalisme helemaal verdwenen.  Een groot verschil is echter wel dat het in Zoetermeer min of meer eigen terrein betreft (scholen en sportvelden)

Uit onderzoek bleek dat het niet mag dus daarmee is ons initiatief van tafel. Mensen mogen echter wel vanuit eigen huis een camera neer hangen en de beelden opnemen op eigen terrein.

In het initiatief en in ons verkiezingsprogramma stond ook klip en klaar dat wij camera’s, zoals bij het Klaproostunneltje in Pijnacker niet schuwen. In deze vergadering ging het ook over camera bewaking.

In 2009 hebben volgens het overzicht van de gemeente 8 incidenten in het tunneltje plaats gevonden. Eerlijk Alternatief spreekt liever van a-sociaal crimineel gedrag, maar dat terzijde.  Een 4tal camera’s kost volgens de gemeente 32.000€uro exclusief uitlezen door de politie.

In 2010 was het rustig aldus het onderzoek. Vreemd want elke week worden lampen vernield, de boel volgeklad en de tunnel ligt vol met glas en ander afval. Vergeet verder niet dat veel inwoners met name uit de wijk Klapwijk niet meer door de tunnel durven te fietsen. (zie ook bijlage onderzoek)

Groen Links was definitief niet voor camera’s vanwege de privacy. Op mijn vraag hoe dat dan zit bij winkels, Randstadrail, pinautomaten enzovoort waar je opgenomen wordt kwam het antwoord dat je dat kon mijden. Op mijn vraag hoe zit het met de privacy als je eigen moeder van haar fiets wordt getrokken, je zoon wordt beroofd of je dochter wordt aangerand bleef het stil. Op de vraag of zij het normaal vinden dat de inwoners de tunnel vermijden bleef het ook stil. De overige partijen zien niet echt direct nut en noodzaak in.

Slotconclusie van het debat was dat er nu eerst een onderzoek komt naar camera’s. Waarom moet er eerst een onderzoek komen van een paar duizend euro’s? Waarom durven fracties/raadsleden niet gewoon een keuze te maken?

Wat ons betreft; ruil de lege JipJop bus in tegen die camera’s en de boel is financieel gedekt.  Privacy is een groot goed, maar als je niets te verbergen hebt heb je er ook geen last van.

UPDATE 15-12; n.a.v. zoveelste incident in Klaproostunnel vragen gesteld.. Zie in de bijlage de vragen en antwoorden. In de raad a.s 16-12 het debatt.


Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.